Fyzioterapie u pacientů s posttraumatickou adhesivní capsulitidou - Homer, Jakub (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem předkládané bakalářské práce je syndrom zmrzlého ramene, který je charakteristický svým klinickým obrazem a typickým průběhem. Pacienty omezuje zejména vysokou bolestivostí a relativně omezenou hybností. Onemocnění má rovněž velký vliv na psychiku nemocného, a to díky svému dlouhému průběhu a nepředvídatelným výsledkům terapie. Neexistuje totiž garance navrácení stejných rozsahů pohybů, které byly přítomny před propuknutím onemocnění. Bakalářská práce je rozdělena do čtyř hlavních oddílů. První, teoretická část, je zaměřena na anatomii, biomechaniku a kineziologii ramenního kloubu. Následuje kapitola zabývající se adhezivní kapsulitidou, historií uvedeného onemocnění, jeho vznikem, diagnostikou a možnostmi terapie. Závěr první části tvoří kapitola pojednávající o druzích klinických vyšetření pletence horní končetiny. Zatímco ve druhé části bakalářské práce je stanovený její cíl, část třetí podává výčet metod použitých v rámci výzkumu, který byl prováděn v Lázních Aurora v Třeboni a do něhož byli zahrnuti dva pacienti, za použití metody kvalitativního výzkumu, jehož výstupem je případová studie. Nezbytnou součástí bakalářské práce je přehled použité literatury, seznam klíčových slov a použitých zkratek. Samozřejmostí jsou připojené obrazové přílohy a grafy znázorňující změnu rozsahu pohybu pacientů při vstupním a výstupním vyšetření. Bakalářskou práci lze využít nejen jako studijní a edukační pomůcku, ale rovněž jako srovnávací materiál v klinické praxi. V žádném případě by však neměla sloužit jako šablona určená k terapii.
Physiotherapy in posttraumatic adhesive capsulitis
Keywords: Syndrom zmrzlého ramene; rameno trauma; vyšetření ramenního kloubu; pletenec horní končetiny; pohyby ramenního kloubu; fyzioterapie; fyzikální terapie.; Frozen shoulder syndrome; shoulder; trauma; shoulder examination; upper limb; upper limb movements; physiotherapy; physical therapy.