Laická záchrana ve velehorách - Vavrda, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce zkoumá rizika pohybu ve vysokohorském prostředí a záchranu ve velehorách před poskytnutím profesionální pomoci. Shrnuje nejvýznamnější rizika a nejčastější úrazy ve velehorách, zkoumá připravenost a vybavenost laiků k poskytování neodkladné pomoci. Dále přináší návrhy ke zvýšení šance na přežití raněných ve velehorském prostředí prostřednictvím edukace lidí, pohybujících se ve velehorském prostředí, a tedy potenciálnímu zvýšení úspěšnosti záchranných činností, zahajovaných laiky. Cílem práce je prozkoumat rizika pobytu ve velehorách z hlediska záchrany a stabilizace postižených před zásahem odborné pomoci, který v důsledku náročného terénu či špatného počasí může trvat delší dobu, než po kterou by postižený přežil bez poskytnutí laické pomoci. Tohoto cíle bylo dosaženo kvalitativním výzkumem na vzorku šesti respondentů. Vědeckým přínosem je vypracování stručných záchranných karet, využitelných pro edukaci laiků tyto karty byly vytvořeny kvůli závěru, podle kterého mají laici, vyrážející do velehor, rezervy v záchranných technikách.
Non-professional rescue in high mountains
Keywords: Laická záchrana; velehory; laviny; první pomoc; hypotermie; Non-professional rescue; high mountains; avalanche; first aid; hypothermia