Predikce finanční tísně podniku - Zdeněk, Radek (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem disertační práce je ověřit možnosti vícerozměrných klasifikačních metod při predikci finanční tísně podniků v odvětví zemědělství. Aplikační část práce byla založena na definici podniku ohroženého finanční tísní vytvořené na základě relevantní literatury. V rámci řešení byla nejprve ověřena spolehlivost existujících klasifikačních modelů. Dále byly posouzeny schopnosti jednotlivých ukazatelů a jejich kombinací z hlediska spolehlivosti klasifikace. Hlavní část práce spočívala v konstrukci modelů pomocí vícerozměrných klasifikačních metod (diskriminační analýza lineární a kvadratická a jejich robustní varianty, metoda nejbližších sousedů a nejbližších prototypů, logistická regrese, probitová regrese, vícevrstvá perceptronová síť, klasifikační stromy a lesy).
Prediction of firm financial distress
Keywords: finanční tíseň; klasifikační metody; klasifikační modely; financial distress; classification methods; classification models