Od počátků elektrifikace Českého Krumlova až po jeho připojení do sítě JČE a vliv NSJ na rozvoj města. Příspěvek k technickému pokroku města v první polovině 20. století. - Pavlík, Michal (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce je rozdělena na dvě vzájemně propojené části. První z nich je vliv elektrické energie na člověka, a sledování způsobů odmítání a následného přesvědčování k jejímu vyuţívání, na vymezeném regionu Jihočeských elektráren v jiţních Čechách. Ve druhé části se jiţ práce věnuje výhradně samotné elektrifikaci Českého Krumlova, od prvních jednání se zástupci firem nabízejících své sluţby, aţ po závazné přijetí smlouvy o rozvodu elektrického proudu. Dále je sledován rozvoj elektrifikační sítě, vliv Národohospodářského sboru jihočeského a snahy Jihočeských elektráren o připojení regionu do jejich správy. V poslední řadě je sledována situace od druhé světové války, aţ po dobu znárodnění. Obecné poznatky jsou čerpané z odborných publikací a následně byly konfrontovány s dostupným archivním materiálem. Jednalo se především o studium protokolů ze zasedání městských rad, pamětních knih a písemné agendy samotné elektrárny.
Since the beginning of the electrification of Cesky Krumlov within its connection to the net of JČE and the influence of NSJ on the development of the city. It brought a contribution to the technical progress of the city in the first half of the 20th century.
Keywords: Český Krumlov; elektrifikace; Jihočeské elektrárny; Národohospodářský Sbor jihočeský; 1. polovina 20. století; Cesky Krumlov; elektrification; South Bohemian power plants; South Bohemia National economic forum; 1. half of 20. century