Multikulturní výchova v mateřské škole - Volfová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá multikulturní problematikou v současné mateřské škole. Teoretická část pojednává o multikulturní výchově a jejich specifičnostech, o postavení multikulturní výchovy ve školní legislativě, rasových předsudcích a jejich předcházení, o multikulturní komunikaci a problémech spojené s adaptací dítěte cizí národnosti do běžné třídy mateřské školy. Obsahem praktické části je výzkumné šetření pomocí dotazníkové metody, které zjišťovalo vzájemné soužití dítěte cizí národnosti s českými dětmi z pohledu obou zúčastněných. Výsledky jsou zohledněny v projektu multikulturní výchovy pro mateřskou školu. Součástí je i připojený videozáznam s ukázkou realizace projektu.
Multicultural Education in Kindergarten
Keywords: multikulturní výchova; mateřská škola; kultura; rasové předsudky; adaptace; interkulturní komunikace; multicultural education; kindergarten; culture; race prejudices; adaptation; intercultural communication