Vnímání autority u pedagogů 1. stupně ZŠ - Zelenková, Dominika (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá vnímáním autority u učitelů, kteří učí na prvním stupni ZŠ. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy, které s touto problematikou souvisí. Například pojem "autorita", proměny ve vnímání tohoto pojmu postupem času, chápání pojmu autorita v alternativním školství, spojitost autority s kázní ve třídě nebo odměny a tresty ve vyučování. Praktická část práce je realizována za pomoci kvalitativního výzkumu na základě hloubkových rozhovorů. Cílem bylo získání informací, které souvisejí s autoritou učitele. Získaná data jsou vyhodnocená v sedmé kapitole.
Perception of authority at teachers at primary school
Keywords: autorita; kázeň; alternativní školy; moc; odměny; tresty; učitel; první stupeň ZŠ; authority; discipline; alternative schools; power; rewards; punishment; teacher; elementary school