Etické aspekty-problémy umírání a smrti - Tomanová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá etickými aspekty konce lidského bytí. V první části této práce je pozornost zaměřena na problematiku umírání a smrti, zejména na chápání a vývoj smrti v čase. Proces umírání společně s proměnami smrti v dějinách s sebou přináší určité etické a morální problémy, které jsou v této blíže specifikovány. Následně se komplexně věnuje péči o umírající a etickým principům této. Závěrečná část představuje eticky problémové a dilematické situace, s nimiž mohou být pracovníci hospicového zařízení konfrontováni. Zaměřuje se na etické rozhodování a jednání pracovníků.
Ethical aspects-issues of dying and death
-
Keywords: Umírání; smrt; paliativní péče; hospic; eutanazie; lidská důstojnost; etický problém; etické dilema; Dying; death; palliative care; hospice; euthanasia; humandignity; ethical issue; ethical dilemma