Zkoumání problematiky sociálního začleňování u lidí s diagnózou Tourettova syndromu - Chejlavová, Eva (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá problematikou sociálního začleňování u lidí s Tourettovým syndromem. Cílem bakalářské práce je nahlédnout problematické momenty sociální integrace z pohledu samotných lidí žijících s touto diagnózou. V první části se práce zevrubně věnuje popisu Tourettova syndromu, jeho historii, příčinám, projevům a diagnostice. Dále se tato část práce věnuje přidruženým poruchám. Další část práce popisuje problematiku začleňování a s tím spojené pojmy jako je předsudek a stigma a sociální nerovnosti. Dále popisuje sociální práci a dostupnou odbornou pomoc pro osoby žijící s Tourettovým syndromem. Praktická část vychází ze získaných poznatků a skutečností získané na základě kvalitativního výzkumného šetření, které proběhlo s osobami žijícími s Tourettovým syndromem
Analysing the problematics of social integration of people with Tourette´s syndrome
Keywords: Tourettův syndrom; přidružené poruchy; sociální začleňování; sociální vyloučení; Tourette syndrome; associated disorders; social inclusion; social exclusion