Teologický pohled na zemětřesení - Štěpančíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá teologickým významem a smyslem zemětřesení jednak jako přírodního jevu jako takového, a jednak jako přírodní katastrofy, když k němu dojde v obydlených oblastech a způsobí škody na lidských životech, obydlích či majetku. Cílem práce je odpovědět na otázku, zda a jak se v zemětřesení může projevovat Bůh a jeho činnost, za předpokladu, že se Bůh projevuje ve všem, co stvořil. V práci byl vytvořen kompletní seznam zmínek o zemětřesení v Bibli, jimž byla dále přiřazena interpretace. Z tohoto seznamu vyplývá, že se zemětřesení v Bibli vyskytují především před velkými událostmi, předcházejí zejména teofanii i eschatologickým událostem, poukazujíc tak na velikost, slávu a moc Boží. Práce shrnuje také historický vývoj teodiceje v souvislosti se zemětřesením jako s přírodní katastrofou. V posledních desetiletích byl zaznamenán posun v paradigmatu, kdy se odpovědnost za katastrofy a jejich následky přesunula z Boha na člověka, v souvislosti se strukturálními hříchy bohatých proti chudým, nejvíce postiženým katastrofami. Práce také nově nabízí syntetizující pohled na to, jak se v zemětřeseních jako v přírodním procesu odrážejí Boží vlastnosti, jako je např. Boží moc, velikost, sláva, svoboda, moudrost, řád, věčná aktivita, harmonie, rovnováha a krása.
Theology of earthquakes
Keywords: zemětřesení; teologie přírody; teologie zemětřesení; teodicea; přírodní katastrofy; Boží stopa v přírodě; příroda; Bible; earthquake; theology of nature; theology of earthquakes; theodicy; natural disasters; God´s footprint in nature; nature; Bible