Logistika obcí s rozšířenou působností Kraje Vysočina se zaměřením na ochranu obyvatelstva - Pauk, Roman (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou používání logistiky v ochraně obyvatelstva v obcích s rozšířenou působností Kraje Vysočina. Logistika obecně obsahuje mnoho různých činností. Jejich implementací na jednotlivé obory ochrany obyvatelstva vzniká velice obsažné téma. Vzhledem k tomu, že v Kraji Vysočina může nastat celá řada mimořádných událostí, je třeba být na tyto děje připraven. To je právě obsahem ochrany obyvatelstva a logistických činností s ochranou obyvatelstva souvisejících. Cílem mé práce je zjištění aktuálního stavu logistického zabezpečení ochrany obyvatelstva ze strany územních samosprávných celků v Kraji Vysočina, vymezení nedostatků v této oblasti a navrhnutí možností zdokonalení logistických činností u těchto obcí s rozšířenou působností. Dalším bodem je identifikace potřeb obyvatel postižených mimořádnými událostmi a doporučení případných změn. Tato problematika je zpracována řadou právních předpisů zabývajících se ochranou obyvatelstva, krizovým řízením a rozpočtováním. Z dalších důležitých dokumentů jsou to krizové plány krajů. Některé logistické činnosti za jednotlivé obce Kraje Vysočina zastává Hasičský záchranný sbor kraje na základě příslušných zákonů. I přes to však zůstává mnoho dalších, které provádějí obce s rozšířenou působností Kraje Vysočina. Obecně lze říci, že většina logistiky zde spočívá ve shromažďování a poskytování informací pro tvorbu různých plánů a v logistické komunikaci. Větší část logistických činností by přišla na řadu až v případě nastalé, nebo hrozící krizové situace.
Logistics of Municipalities with Extended Competence of The Highlands Region with Focus on Civil Protection
Keywords: Logistika; obec s rozšířenou působností; ochrana obyvatelstva.; Logistics; community with extended competence; civil protection.