Postavení jednotlivých zobrazovacích metod v neuroradiologii - vývoj, využití, omezení - Pekárek, Vlastimil (Jihočeská univerzita, 2007)
Neuroradiologie je obor radiodiagnostiky, který se zabývá diagnostikou chorob mozku a míchy. Využívají se metody morfologické - rentgenové snímky, CT, MRI, DSA, ultrasonografie. V posledních letech tyto vyšetřovací postupy zaznamenaly velmi prudký rozvoj. Některé dříve velmi rozšířené metody byly zatlačeny do pozadí. Od jiných bylo zcela opuštěno, protože byly invazivní, náročné a diagnosticky málo přínosné. Byly nahrazeny novými metodami, které jsou diagnosticky mnohem přínosnější,méně zatěžují pacienta a v současné době také poměrně dostupné. Jsou to především CT a MRI, které zaujímají dominantní postavení v diagnostickém zobrazování centrální nervové soustavy.
The role of individual imaging methods in neuroradiology - development, the use and limitations
Keywords: Neuroradiologie; výpočetní tomografie; magnetická rezonance; ultrasonografie; CT angiografie; pneumoencefelagrafie; perimyelografie; digitální subtrakční angiografie; Neuroradiology; computed tomography; magnetic resonance imaging; ultrasonography; CT angiography; pneumoencephalography; perimyelography; digital subtraction angiography