Edukační model výuky duševní hygieny ve vybrané škole a její vliv na psychické zdraví pubescentů. - Petránová, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se svým obsahem a formou zakládá na edukačním modelu duševní hygieny, který je určen pro žáky pubescentního věku. O duševní hygieně je zde pojednáno jako o součásti zdravého životního stylu a předmětu výchovy ke zdraví. V teoretické části jsou zahrnuty literární prameny a zdroje, vztahující se k tématu. Intervenční program duševní hygieny byl aplikován v 7. třídě ZŠ Oskara Nedbala pro 29 žáků ve věkovém průměru 13 let. Vliv aplikovaného intervenčního programu duševní hygieny byl měřen pomocí vstupního a výstupního dotazníkového měření životních rytmů a spánkového režimu. Měření probíhalo i v kontrolní třídě. Samostatně byl také měřen vliv hodiny relaxace pomocí testů POMS. Tato hodina přinesla zajímavé výsledky v pozitivní změně v aktuálním psychickém stavu pubescentů.
Educational model of the subject mental hygiene and its influence on adolescents' mental health at concrete school.
Keywords: zdraví; výchova ke zdraví; duševní hygiena; školní prostředí; psychické zdraví žáka; edukační model duševní hygieny; health; health education; mental hygiene; school environment; student?s mental health; educational model of mental hygiene