Pohybová aktivita ve stáří - Maťhová, Lenka; Formánková, Petra (LIEČREH GÚTH s.r.o., 2014)
Cílem přehledového článku je popsat vhodné pohybové aktivity ve stáří, uvést jejich přínos a zaměřit se na bariéry a důvody bránící pohybové aktivitě ve stáří. Východiska: Pohyb a pohybová aktivita hrají důležitou roli v životě seniora a zahrnují celou řadu činností od chůze, běhu, kondičního cvičení až po nejrůznější druhy sportovních činností. Pohybové aktivity ve stáří jsou často vykonávány jako volnočasové aktivity, které jsou nedílnou součástí nejen sociální opory, ale jsou i prevencí sociální exkluze a osamělosti seniorů. Při fyzické aktivitě je důležitá pravidelnost a jednotlivé pohybové aktivity musejí být zvoleny s ohledem na zdravotní stav seniora. Existují však bariéry a důvody, které brání pohybové aktivitě v seniu. Důležitou roli hraje také motivace daného jedince, zda a jak se chce věnovat nějaké formě pohybové aktivity. Závěr: Vhodně zvolené aktivity ve stáří jsou jednak prevencí vzniku onemocnění (např. infarktu myokardu), jednak pomáhají při onemocnění pohybového aparátu a přispívají k posilování kardiovaskulárního a pulmonálního systému. V oblasti pohybové aktivity ve stáří je důležitý týmový přístup k seniorům, který zahrnuje rehabilitačního lékaře, zdravotní sestry, fyzioterapeuty, ergoterapeuty, logopedy, psychology, speciální pedagogy, sociální pracovníky, pracovníky v sociálních službách a v neposlední řadě také dobrovolníky.
Motion activity in old age
Keywords: pohyb; pohybová aktivita; stáří; zdraví; senior; aktivní životní styl; motion; motion activity; old age; health; senior; active life style