Přirozená čísla pro studenty učitelství 1. stupně ZŠ - Jurašová, Hana (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem diplomové práce je vytvoření studijního materiálu shrnujícího problematiku přirozených čísel pro potřeby studentů učitelství 1. stupně ZŠ. První část diplomové práce se věnuje zpracování historického vývoje čísel a číselných soustav, a psychologickému procesu osvojování si číselných představ u dětí na počátku školní docházky. Druhou částí diplomové práce je sestavení sbírky úloh postihující dané učivo ze zábavného pohledu, které bude sloužit k rozšíření dovedností v daném učivu a k rozvoji logického myšlení studentů. Součástí práce je sestavení a vyhodnocení testů pro studenty, a to sice na začátku a na konci studia, jakožto srovnání stavu dovedností v oboru přirozených čísel před a po probírání daného učiva.
Natural numbers for the future teachers on primary school
Keywords: přirozená čísla; 1. stupeň ZŠ; číselné soustavy; poziční soustavy; vývoj číselných představ; natural numbers; primary school; numerical systems; positional representation systems; evolution of numerical images