Charakteristika a výkonnost paralelní dojírny - Kopenec, Jiří (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem diplomové práce byla "Charakteristika a výkonnost paralelní dojírny". Literární rešerše obsahuje popis historie dojení, chování člověka a zvířete, požadavky na konstrukci a funkci dojicího zařízení, fyziologické základy dojení, typy dojíren a současné trendy v technologii dojení. Hlavním cílem praktické části bylo vybrat firmu a popsat technologii chovu dojnic, stájový objekt a jeho technologické vybavení, paralelní dojírnu, stádo, počet dojnic, plemeno a užitkovost. Denně měřit čas nahánění, v čekárně, v dojicím stání a čas dojení u vybrané skupiny dojnic a sledovat celkový počet podojených krav za den, celkový čas dojení, mléčnou užitkovost a výkonnost dojírny. V závěru vyhodnotit zjištěné hodnoty s hodnotami uváděnými výrobci a v odborné literatuře.
Characteristics and performance of parallel parlor
Keywords: Dojení; dojírna; dojnice; čas; výkonnost; Milking; parlor; dairy cow; time; performance