Účetní závěrka a finanční analýza ve vybrané příspěvkové organizaci - Kukačová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem této práce je využití informací z účetní závěrky ve finanční analýze. Účetní závěrka představuje jeden z nejdůležitějších zdrojů dat a informací, které jsou nezbytné pro zpracování finanční analýzy a správné rozhodování externích uživatelů. V současné době je dobrá znalost finanční situace organizace - její finanční stability, likvidity a rentability - pro rozhodování ekonomických subjektů nezbytná. Tato práce by měla poskytnout vedení organizace, externím uživatelům (zejména zřizovateli) určitý návod na provedení finanční analýzy na základě dat z účetních závěrek a upozornit na možná úskalí týkající se vypovídací schopnosti vypočtených ukazatelů. Dále se zabývá pojmem finanční zdraví podniku. Cílem finanční analýzy je poznat finanční zdraví organizace, identifikovat slabé stránky, které by mohly v budoucnu působit větší či menší problémy a stanovit její silné stránky, o které by mohla v budoucnu opírat svou činnost. Obecné informace o vybraných poměrových ukazatelích jsou doplněny praktickým příkladem analýzy účetní závěrky příspěvkové organizace, konkrétně základní školy. Cílem je zhodnocení finanční situace zaměřené na stabilitu, likviditu a rentabilitu v rámci hlavní i doplňkové činnosti organizace pro jednodušší rozhodování ekonomického subjektu. Dále poukázání na možná úskalí týkající se vypovídacích schopností vypočtených ukazatelů.
Final accounts and a financial analysis in a allowance organisation
Keywords: účetní závěrka; finanční analýza; ukazatele stability; ukazatele likvidity; ukazatele rentability; hlavní(nezisková)činnost; doplňková činnost; final accounts; financial analysis; stability indicators; liquidity indicators; profitability indicators; primary (non-profit)activities; supplementary activities