Hodnocení a odměňování zaměstnanců v pohostinství - Brabec, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce je analýza systému hodnocení a odměňování zaměstnanců v pohostinství. Úvod teoretické části se zabývá teorií řízení lidských zdrojů v kontextu hodnocení a odměňování zaměstnanců. Dále teoretická část popisuje systém hodnocení a odměňování zaměstnanců, především principy, chyby, kritéria, metody hodnocení, formy a cíle hodnocení. Praktická část se zabývá prostředím organizací z pohledu managementu, strukturou zaměstnanců a systémem sebehodnocení a odměňování. Poukazuje na momentální problematiku a situaci v tomto sektoru práce. Výzkum probíhal pomocí dotazníkového šetření. Otázky byly zaměřeny na systém hodnocení a odměňování. Získaná data byla analyzována, vyhodnocena a porovnána. Bylo zahrnuto několik návrhů, jak zlepšit systém hodnocení a odměňování.
Evaulation and Rewarding of Employees in Gastronomy
Keywords: analýza; restaurace; hodnocení; odměňování; zaměstnanci; teze; analyse; restaurants; evaluation; rewarding; employees; thesis