Systém sociálního zabezpečení v České republice a Slovenské republice a jejich efektivnost - Hanselová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem mé bakalářské práce bylo porovnání nemocenského pojištění v České a Slovenské republice a posouzení jejich efektivnosti. V teoretické části práce byla nejprve objasněna historie a charakteristika sociálního zabezpečení. Poté byly popsány jednotlivé části systémů sociálního zabezpečení v České republice i ve Slovenské republice. V praktické části byly rozebrány hlavní změny v nemocenském pojištění v České republice od 1. ledna 2009. Dále byly porovnány odlišnosti v systémech sociálního zabezpečení obou států. Na základě výpočtu jednotlivých dávek nemocenského pojištění bylo provedeno porovnání v oblasti nemocenského pojištění. Efektivnost nemocenského pojištění byla provedena na základě vybraných ukazatelů.
The system of the social security in the Czech Republic and Slovakia and its efficiency
Keywords: systém sociálního zabezpečení; nemocenské pojištění; dávky; příjmy z pojistného; výdaje na dávky; system of social security; sickness insurance; benefits; insurance receipts; benefit expenditures