Studium konkurenčních vztahů vybraných travních druhů po výsevu - Kahoun, Petr (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce řeší problematiku konkurenčních vztahů vybraných travních druhů po výsevu. Hospodářský význam spočívá v určení těch druhů, které si ve směsi nekonkurují a z důvodu delšího setrvání na stanovišti šetří náklady na obnovu trávníku. V rámci experimentální činnosti byl založen polní pokus s výsevem vybraných travních směsí na dvou lokalitách. Od nástupu vegetace byl sledován nástup jednotlivých fenofází, intenzita odnožování, tvorba odnoží, nárůst hmoty a reakce na agrotechnické zásahy. Ve výsledcích této práce je zpracována dynamika tvorby fytomasy ve vegetačním období, celkový vzhled a zapojenost porostu, jeho zdravotní stav, strukturální charakteristika drnu a ekonomické zhodnocení.
Study of competitive relationships of selected grass species after sowing
Keywords: Trávník; tráva; konkurence; píce; Turf; grass; competition; forage