Analýza rozvoje venkovského cestovního ruchu v České republice - Kušnerová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce je hodnocení nabídky služeb v rámci venkovského cestovního ruchu vzhledem k aktuálním potřebám trhu. Diplomová práce je zaměřena na analýzu podmínek při poskytování služeb cestovního ruchu v ubytovacích zařízeních ve venkovském prostoru. V teoretické části je definován pojem venkovský cestovní ruch v českém kontextu. Analytická část je věnována komparaci v čase a prostoru a trendům ve vývoji počtu ubytovacích a stravovacích kapacit. Dále je popsán význam pro regionální rozvoj, včetně aktivit místních akčních skupin. Jsou hodnoceny současné služby, jejich kvalita a kvantita. Současná nabídka je hodnocena na základě pozorování formou mystery shoppingu, Navazuje porovnání sledovaných zařízení. Použité metody jsou SWOT analýza a mystery shopping. Analýzou získaných podkladů byly zjištěny ideální podmínky pro rozvoj venkovského cestovního ruchu v České republice v Jihočeském kraji. Výzkum byl zaměřen na Jindřichohradecký a Českobudějovický okres. Navštíveno bylo 50 zařízení, přičemž byla ve většině případů zjištěna nižší úroveň poskytovaných služeb, než poptávka vyžaduje.
Analysis of the development of rural tourism in Czech Republic
Keywords: cestovní ruch; venkovský cestovní ruch; rozvoj venkova; regionální rozvoj; podpora rozvoje venkova; venkovská turistika; cykloturistika; ekoturistika; agroturistika; ekoagroturistika; stravovací služby; ubytovací služby; country travel trade; boarding services; accomodation services; regional development; cycling; tourism; agritourism; ecotourism