Hlučnost zemních strojů. - Kolář, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá měřením hladin akustických tlaků u univerzálních zemních strojů (UZS) od různých výrobců a s odlišnou výkonovou třídou. Pro toto měření byly vybrány stroje typu: JCB 3CX TURBO SITEMASTER a BĚLORUS 30-2621 B. Měření bylo provedeno nejen v určitých provozních stavech: při volnoběžných otáčkách, při maximálních otáčkách (za klidu), při pracovní operaci a při zatížení stroje (za jízdy) v určitých vzdálenostech od stroje, ale také v kabině obsluhy stroje. Pro měření byla vypracována vlastní metodika a výsledné hodnoty byly porovnány s platnou legislativou.
Noisiness of earth moving machines
Keywords: univerzální zemní stroj; hluk; akustický tlak; universal earth moving machine; noise; acoustic pressure