Psychoterapeutické aspekty sociální práce - Papáčková, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2022)
V diplomové práci se zaměřuji na propojení psychoterapie a sociální práce. Nejen v psychoterapii je důležité zaměřit se na duševní pohodu člověka. Sociální pracovník se může také setkat s lidmi, kteří se necítí dobře a potřebují psychickou podporu. Zaměřila jsem se na definice psychoterapie a sociální práce, dále jsem porovnávala jejich cíle. Zaměřila jsem se na přístupy a teorie sociální práce, které jsou převzaty z psychoterapie. V diplomové práci jsem se snažila zodpovědět otázku, zda sociální práce využívá techniky psychoterapie a jaké společné prvky se v těchto profesích prolínají. Součástí diplomové práce je také popis etiky těchto dvou oborů. Na závěr jsem vyhodnotila společné a odlišné body psychoterapie a sociální práce jako pomáhajících profesí. Z výsledků práce jsem usoudila, že sociální práce využívá některé techniky, metody a přístupy, jež jsou převzaté z psychoterapie. Důležité je však, aby sociální pracovník měl dostatečné vzdělání, zkušenosti a osobnostní předpoklady, aby nedošlo k poškození klienta.
Psychotherapeutic aspects of social work
Keywords: Klíčová slova: psychoterapie; sociální práce; klient; přístupy; metody; vzdělání; paradigmata sociální práce; pomáhající profese; profesionální vztah; mezilidské vztahy; psychika; Key words: psychotherapy; social work; client; approach; methods; education; para-digm of social work; care occupations; profesionnal attitude; psyche