Angiografické vyšetření tepen dolních končetin metodou CT a MR. - Bican, Václav (Jihočeská univerzita, 2012)
Angiografické vyšetření tepen dolních končetin metodou CT a MR. CT a MR jsou dnes často využívanou metodou v diagnostice onemocnění postihující tepny DK. Jedná se o miniinvazivní vyšetřovací metody, které v Nemocnici Písek, a.s. nahrazují invazivní DAS vyšetřovací metodu. V současné době je onemocnění tepen DK jednou z častých indikací, která na pracoviště CT a MR pacienta přivádí s obtížemi, jež ho viditelně omezují v běžném životě a v případě přítomné patologie bez chirurgické léčby ohrožuje na životě. V této práci pojednávám o výhodách provedení angiografického vyšetření tepen DK metodou počítačové tomografie a magnetické rezonance radiodiagnostického oddělení Nemocnice Písek, a.s. z hlediska časové náročnosti, ceny vyšetření, zpracování a vyhodnocování získaných dat. V teoretické části se v krátkosti zabývám anatomií tepen DK a jejich postižením, jež pacienta přivádějí na CT nebo MR pracoviště k provedení AG vyšetření. Spolu s provedením AG vyšetření je úzce spojena aplikace KL i.v., jejíž vlastnosti, indikace a kontraindikace jsou též zařazeny v této části. V neposlední řadě popisuji teorii CT a MR. V praktické části se zabývám materiály souvisejícími s nezbytným přístrojovým a počítačovým vybavením CT a MR pracoviště Nemocnice Písek, a.s.. Následováno popisem provedení AG vyšetření tepen DK Toshibou Aquilion na CT pracovišti a Toshibou Excelart Vantage 1,5T na pracovišti MR. Výsledkem práce je porovnání aplikovaného množství KL mezi CT a MR vyšetřovací metodou, finanční náročnosti samotné KL aplikované do krevního oběhu a cena dokončeného vyšetření po aplikaci KL. Dalším úkolem je porovnání časové náročnosti obou vyšetření, kdy jsem ze získaných dat a informací radiodiagnostického oddělení dospěl k uspokojivému výsledku ve prospěch CT vyšetřovací metody. Díky názorům získaných od dvou na sobě nezávislých lékařů jsem dospěl k závěru, že je vyšetření CT ve smyslu zpracování a vyhodnocení získaných dat přínosnější, než-li vyšetření MR.
Angiographic examination of lower limb arteries using CT and MR.
Keywords: CT angiografie DK; MR angiografie DK; CT přístroj; MR přístroj; CT AG; MR AG; CT angiography DK; MR angiography DK; CT device; MR device; CT AG; MR AG