Právní a zdravotně sociální aspekty dopravních nehod z pohledu poškozeného - Šťáral, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Uvedená práce se zabývá problematikou poškozených osob, kterým v souvislosti s dopravní automobilovou nehodou vznikla hmotná škoda na majetku, nebo škoda na zdraví. V práci jsou uvedeny možnosti, které může poškozený účastník dopravní nehody využít pro získání náhrady vzniklé škody. Cílem práce je zmapování a rozpracování problematiky dopravních nehod z právních, zdravotních a sociálních aspektů z pohledu poškozeného pro edukaci veřejnosti. K provedení výzkumu byla využita metoda sekundární a obsahové analýzy dat s využitím trestních spisů Policie ČR Okresního ředitelství České Budějovice. Statisticky byla popsána jednotlivá zranění s dobou léčení účastníků ve srovnání s obvyklou dobou léčení ze soudně - lékařského hlediska. Byla zpracována data jednotlivých poškozených a jejich připojení se k trestnímu stíhání za účelem náhrady vzniklé škody. Analýzou výzkumu bylo konstatováno, že ze zkoumaného souboru 652 poškozených se k trestnímu řízení s požadavkem nároku na náhradu škody připojilo 290 poškozených osob a 362 poškozených se k trestnímu stíhání nepřipojilo. V další části výzkumu osob se zraněním (256 poškozených) bylo zjištěno, že skutečná doba léčení se shodovala s obvyklou dobou léčení pouze v 7 případech. Kratší doba léčení, oproti obvyklé době byla zjištěna v 50 případech. Delší doba léčení oproti obvyklé době byla zjištěna ve 199 případech. Výsledky této práce je možno využít jako návod pro lepší orientaci v této problematice, např. účastníků dopravní nehody nebo poškozených při jiném trestném činu.
Legal and health and social aspects of traffic accidents from the injured party’s perspektive.
Keywords: dopravní nehoda; oběť; poškozený; pozemní komunikace; sociální událost; škoda; vozidlo; traffic accident victim; the victim; infrastructure; social event; damage; vehicle