Paradigma v pojetí sociální práce - Petrášková, Renata (Jihočeská univerzita, 2015)
Pojem paradigma, který se používá v sociální práci, představuje určitou typologii pohledů na sociální práci. Žádné z těchto paradigmat přitom není nadřazené, ale existují vedle sebe. Naproti tomu paradigma zformulované ve vědě Thomasem Khunem je vždy jedno a považuje se za platné tak dlouho, dokud se neobjeví paradigma jiné. Práce se zabývá podstatou paradigmatu ve vědě i v sociální práci, jejich společnými a rozdílnými prvky. Na základě konceptu životního fungování pak charakterizuje jednotlivá paradigmata sociální práce.
Paradigm in social work
Keywords: paradigma; sociální fungování; sociální práce; sociální pracovník; věda; paradigm; social functioning; social work; social worker; science