Hyperbarická oxygenoterapie v intenzivní péči - Mička, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Teoretická část práce s názvem: "Hyperbarická oxygenoterapie v intenzivní péči" obsahuje kapitoly týkající se hyperbaroxie jako metody, přetlakových komor a hyperbarického kyslíku. Pro praktickou část bylo vytvořeno 7 cílů týkajících se intenzivní péče. Cílem bylo zjištění zkušeností s efekty, s komplikacemi a negativními důsledky léčby. Probíhal také výzkum v oblasti léčebných a ošetřovatelských intervencí. Poté jsme se zaměřili na specifika práce s dítětem v HBO a specifika hyperbarického vybavení. Také jsme se zabývali prevencí vzniku nozokomiální infekce a faktory, které mohou u personálu zvyšovat riziko stresu a míru chybovosti. K naplnění cílů bylo uskutečněno kvalitativní výzkumné šetření v podobě individualizovaného polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovor obsahoval 16 otázek, na které odpovídali lékaři a sestry z hyperbarických oddělení v Kladně a Ostravě. Pro doplnění výzkumu probíhala analýza dat z kazuistik 9 pacientů léčených v komoře. Dle výsledků bylo potvrzeno, že použitím metody je zdravotní profit viditelný u některých typů akutních indikací po každé expozici. HBO je považována za bezpečnou a respondenti se s vážnými komplikacemi zapříčiněnými léčbou v komoře nesetkávají. Intervence HBO v akutní péči se neliší od intervencí na JIP, pouze probíhají ve stísněných prostorových podmínkách. Specifikum péče u dítěte do 10 let tkví v tom, že premedikaci i ošetřovatelskou péči řeší dětská specializovaná sestra. K intenzivní HBO terapii musí oddělení disponovat speciálním dýchacím přístrojem a ventilátorem do hyperbarických podmínek. Potvrdila se naprostá sterilita hyperbarických prostorů, ke které pomáhá dodržování hygienického plánu nemocnice. Faktory zvyšující riziko stresu a míru chybovosti existují, ale po dodržování preventivních opatření ze strany personálu se riziko minimalizuje. Bakalářské práce má sloužit jako informační materiál se základními informacemi o léčbě, edukaci a efektivitě léčby v hyperbarické komoře, který mohou využívat jak pacienti zvažující léčbu hyperbarickým kyslíkem nebo například budoucí lékařský a ošetřovatelský personál právě studující lékařské či nelékařské zdravotnické obory.
Hyperbaric oxygenotherapy in intensive care
Keywords: HBO; oxygenoterapie; klient; pacient; pediatrický; expozice; kyslík; intenzivní péče; HBO; oxygenotherapy; client; patient; paediatric; exposure; oxygen; intensive care