Ošetřovatelská péče o děti s vybranými onemocněními ledvin a močových cest - Vrbová, Anna (Jihočeská univerzita, 2018)
Infekce močových cest (především cystitida a uretritida) se v dětském věku vyskytuje velmi často. Mezi základní příznaky těchto onemocnění patří dysurie, významná bakteriurie, hematurie, subfebrilie, retence moči, zvracení nebo nechutenství. Cílem práce bylo vyhodnotit znalost sester v oblasti ošetřovatelské péče o děti s vybranými onemocněními ledvin a močových cest a popsat zkušenosti rodičů s ošetřovatelskou péčí o jejich děti, které prodělaly infekci močových cest (pyekinefritidu, cystitidu nebo uretritidu).
Nursing care of children with selected diseases of the kidney and urinary tract
Keywords: Infekce močových cest; dítě; sestra; ošetřovatelská péče; rodiče; Urinary tract infection; child; nurse; nursing care; parents