Bionomie, denní chování a habitatové preference zranitelného motýla Erebia aethiops - Klečková, Irena (Jihočeská univerzita, 2009)
Erebia aethiops (Esper, 1777) je nížiným zástupcem jinak převážně horského rodu Erebia(Dalman, 1816). Stejně tak jako mnoho jiných druhů motýlů mizí ze střední a západní Evropy. Uskutečnila jsem extenzivní mark-recapture studii velké populace, která obývá Národní přírodní rezervaci Vyšenské Kopce, největší komplex xerotermních lokalit v jižních Čechách. Magisterská práce popisuje demografické parametry a habitatové preference E. aethiops. Také poskytuje informace bionomii a strukturaci denního chování tohoto málo studovaného a ekologicky neobvyklého druhu.
Bionomics, diurnal behaviour and habitat selection of a vulnerable butterfly Erebia aethiops in South Bohemia Bohemia
Keywords: Erebia; Erebia eathiops; Lepidoptera; ekologie; management; chování; travinné ekosystémy; Vyšenské kopce; Erebia; Erebia eathiops; Lepidoptera; butterfly; ecology; management; behaviour; grassland; Vysenske kopce