Doprava a dopravní výchova jako odraz dopravní gramotnosti v jihozápadních Čechách - Krejčí, Jan (Jihočeská univerzita, 2007)
Doprava představuje významnou činnost, konanou jak ve velkém územním celku, tak v sídelním útvaru a zóně. Dopravu je nutno pojímat jako jednotnou, pokud možno dokonale fungující činnost, která je zajišťována všemi dopravními obory za účelem kvalitního propojení jednotlivých míst životních dějů. Cílem této práce bylo analyzovat dopravní služby jako nedílnou součást cestovního ruchu. Jako případová studie byla vybrána dopravní gramotnost a dopravní služby v regionu jihozápadních Čech. V této oblasti byl proveden výzkum na základě dotazníkového šetření na segmentu vysokoškolských studentů. Pomocí výsledku z analýz bylo sestaveno vyhodnocení a dále byly vypracovány návrhy na zlepšení dopravní obslužnosti a dopravní výchovy v dané oblasti.
Transportation and education in it as a reflection of transportation literacy in south-west Bohemia
Keywords: doprava; dopravní gramotnost; dopravní obslužnost; dopravní služby; cestovní ruch; marketingový výzkum; transportation; transportation literacy; traffic coverage; services in transportation; tourism; marketing research