Psychická zátěž učitele mateřské školy v období pandemie koronaviru SARS-CoV-2 - Bártová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku psychické zátěže učitelů mateřských škol. Konkrétněji pojednává o zátěži v období pandemie koronaviru SARS-CoV-2. Cílem práce je zjistit, jak pandemie SARS-CoV-2 ovlivnila dotazované učitele mateřských škol. Teoretická část představuje téma stresu a zátěže v souvislosti povoláním učitele MŠ. Pozornost je věnována i syndromu vyhoření a jeho prevenci. Empirická část je věnována analýze dat získaných prostřednictvím kvalitativního výzkumu. Otázky polostrukturovaného rozhovoru s pěti učitelkami mateřských škol se týkaly především prožívání situace, změn v důsledku pandemie a syndromu vyhoření. Ukázalo se, že pro učitele mateřských škol byla situace náročnější, paradoxně se u nich neobjevily žádné příznaky zvýšené psychické zátěže.
Psychic burden of a kindergarten teacher during the SARS-CoV-2 coronavirus pandemic
Keywords: stres; psychika; předškolní pedagog; odolnost; syndrom vyhoření; stress; psyche; preschool teacher; resilience; burnout syndrome