Kryptosporidiové infekce ryb - Havelka, Michal (Jihočeská univerzita, 2021)
Kryptosporidie jsou schopny infikovat širokou škálu hostitelů včetně volně žijících a domácích zvířat a lidí. Ačkoli je dobře známo, že ryby mohou být hostitelé několika druhů a genotypů kryptosporidií, o prevalenci kryptosporidií ve sladkovodních rybách v Evropě je k dispozici jen velmi málo informací. Infekčnost C. parvum pro ryby, jakožto druhu s širokým hostitelským spektrem, zůstává nedostatečně studována. V této studii jsme shromáždili 283 vzorků volně žijíchch sladkovodních ryb z osmi lokalit, 41 vzorků okrasných ryb shromážděných z osmi zooshopů v České republice. Výskyt a genetická rozmanitost Cryptosporidium spp. u studovaných ryb byla zkoumána mikroskopicky a polymerázovou řetězovou reakcí (PCR) / sekvenováním zaměřeným na malou podjednotku rRNA. Experimentálně byla ověřena infekčnost C. parvum pro štiky (Esox lucius) a karasy (Carrasius auratus). Mikroskopie a molekulární analýza neodhalily přítomnost oocyst ani specifické DNA kryptosporidií u volně žijících sladkovodních ryb. Zatímco mikroskopické analýzy vzorků trusu okrasných ryb byly negativní na přítomnost oocyst kryptosporidií, molekulární analýzy prokázaly přítomnost Cryptosporidium avium, Cryptosporidium baileyi, Cryptosporidium muris, Cryptosporidium parvum, Cryptosporidium tyzzeri a Cryptosporidium varanii. Histologické vyšetření neprokázala přítomnost žádných vývojových stadií u štik ani karasů inkulovaných C. parvum nebo žijících v prostředí s oocystami C. parvum. Přítomnost DNA C. parvum byla detekována pouze v obsahu střev štik a karasů, kteří obývali prostředí s oocystami C. parvum. Přítomnost C. avium, C. baileyi, C. muris, C. parvum, C. tyzzeri a C. varanii u okrasných ryb je pravděpodobně důsledkem kontaminace vody v nádrži prodavačem a zjištěné druhy kryptosporidií téměř bezpochyby pocházely od domácích hlodavců, ptáků a plazů chovaných ve stejném obchodě s domácími mazlíčky. Výsledek experimentální studie podporuje hypotézu, že kryptosporidie savců a ptáků nejsou pro ryby infekční a jejich přítomnost v rybách je důsledkem kontaminace životního prostředí.
Cryptosporidial infections of fish
Keywords: Cryptosporidium spp.; prostředí; ryby; infekce; Cryptosporidium spp.; enviroment; fish; infection