Hodnocení kvality výživy vyznavačů vybraných způsobů alternativního stravování důraz na vegetariánství dospělá populace - Havlíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Předmětem této bakalářské práce je zhodnocení kvality výživy dospělých zástupců vyznávajících vybrané alternativní způsoby stravování, konkrétně vegetariánství. Výzkum je prováděn formou dotazníkového šetření a prospektivních záznamů stravy. Práce je tvořena z několik částí, přičemž první z nich popisuje teoretická východiska alternativních způsobů stravování. Další část stanovuje cíle práce a výzkumné otázky a spolu s metodikou definují parametry výzkumu. Stěžejní kapitolou jsou výsledky, kde jsou detailně rozebrány záznamy stravy a odpovědi z dotazníkového šetření jednotlivých respondentů. Následující diskuze porovnává zjištěné výsledky s odbornou literaturou a dalšími zdroji. Na závěr jsou v poslední části práce shrnuty nejpodstatnější poznatky zodpovídající stanovené výzkumné otázky a cíle.
Diet quality assessment of followers of selected alternative dietary lifestyles particularly focusing on vegetarianism in adult population
Keywords: Alternativní stravování; vegetariánství; veganství; racionální výživa; smíšená strava; Alternative ways of eating; vegetarianism; veganity; rational nutrition; mixed nutrition