Hodnocení životního pojištění - Kulasová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce s názvem Hodnocení životního pojištění je vybrat nejvhodnější pojistný produkt pro konkrétního klienta. Jelikož pojištění vybíráme na základě několika kritérií a není na první pohled jasné, který produkt je nejvýhodnější, je vhodné použít metody vícekriteriálního rozhodování. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy týkající se pojišťovnictví a vícekriteriálního rozhodování. Dále jsou zde podrobně popsány všechny metody, které jsou použity pro stanovení vah kritérií a výběr nejlepší varianty. Pro účely této práce byly shromážděny návrhy smluv na investiční životní pojištění a rizikové životní pojištění od sedmi pojišťoven, celkem tedy čtrnáct smluv. V praktické části jsou ve spolupráci s klientem stanoveny hodnotící kritéria a vypočítány jejich váhy. Následně bylo stanoveno pořadí jednotlivých variant. Celý postup byl osobně konzultován s odborníkem z oblasti pojišťovnictví. Na základě použitých metod vícekriteriálního hodnocení variant můžeme říci, že pro konkrétního klienta je nejlepší volbou pojistný produkt Bella Vita od pojišťovny Generali. Oproti ostatním alternativám je jeho výhodou pojistné plnění již od patnáctého dne v případě pracovní neschopnosti, která vznikla následkem úrazu a vysoké pojistné plnění v případě hospitalizace. Zda klient zvolí investiční nebo rizikovou variantu, kterou zkombinuje s jiným spořícím produktem, už záleží pouze na jeho rozhodnutí, jelikož jejich výsledky jsou srovnatelné.
Evaluation of life insurance
Keywords: Životní pojištění; pojišťovny; kvantitativní metody; vícekriteriální rozhodování; Life insurance; insurance companies; quantitative methods; multiple criteria decision making