Ionizující záření při zkoušení materiálů - Vlna, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím ionizujícího záření v technické praxi. Rozebírá různé možnosti rentgenování v závislosti na technických parametrech a použitého izotopu. Obsahuje popis speciálních druhů rentgenových přístrojů, rentgenek a izotopů používaných v praxi a můžeme zde nalézt podrobný postup práce s gammamatem i rentgenovou lampou. V závěru je zmíněna ochrana před ionizujícím zářením a jsou zde uvedeny i snímače ionizujícího záření používané v terénu.
Ionizing radiation in material testing
Keywords: RTG lampa; gammamat; emise; ozáření; izotop; dozimetr; ionizující záření; radiografický film; zářič; X-ray lamp; gammamat; emission; irradiation; isotope; dosimeter; ionizing radiation; radiographic film; emitter