Opatření spojená s výskytem onemocnění COVID-19 v Nemocnici Strakonice, a.s. - Šiková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2022)
Postižení většího množství obyvatel infekčním onemocněním v pandemickém rozsahu je jedno z nejzávažnějších ohrožení v systému poskytování zdravotní péče obyvatelstvu. Je nezbytné zachovat kapacitu a akceschopnost zdravotnického zařízení jako celku. Každá nemocnice by proto měla být na tuto krizovou situaci a její následné zvládnutí bezpodmínečně připravena. Cílem diplomové práce bylo provést analýzu a shrnout přijatá organizační opatření při poskytování zdravotní péče. Zjistit, jak přijatá organizační opatření v souvislosti s onemocněním COVID-19 vnímali zaměstnanci nemocnice a zda byla efektivní. V teoretické části diplomové práce jsou definovány základní pojmy ze systému zdravotnictví, jenž jsou situovány do legislativy krizové připravenosti, krizového plánování a řízení. Dále jsou zde uvedeny dosud zjištěné poznatky o původci způsobující onemocnění COVID-19 v kontextu epidemiologie. Výzkumná část seznamuje s prostředím Nemocnice Strakonice, a.s. a popisuje konkrétní opatření poskytovatele zdravotní péče přijímaná v rychle se měnící incidenci onemocnění a v závislosti na legislativě. Na konkrétních případech je vysvětleno, jakým způsobem byla přijímána opatření k efektivnímu zvládnutí péče v období březen 2020 až květen 2021. Analýzou přijatých organizačních opatření bylo zjištěno, že přijímané kroky ve všech oblastech byly efektivní. Ale zároveň byly zjištěny technické nedostatky. Respondenti vnímali přijaté kroky pozitivně, neboť byla všem pacientům poskytnuta adekvátní péče. Pozitivně hodnotili také nově získané zkušenosti.
Measures connected with the occurrence of COVID-19 in Nemocnice Strakonice, a.s.
Keywords: Pandemie; COVID-19; zdravotnictví; opatření; Nemocnice Strakonice; a.s.; pandemic; COVID-19; healthservice; Hospital Strakonice; a.s.