Laboratorní ukazetele při extrakorporální eliminaci lipoproteinů v dlouhodobé léčbě těžké familiární hypercholesterolémie - Chocholoušová, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
LDL-aferéza je metoda extrakorporální eliminace LDL-cholesterolu, který je mimo jiné přímým aktivátorem zánětlivých procesů aterogeneze. Práce je rozdělena do dvou částí. CÍLEM první části práce bylo zhodnotit procedury LDL-aferéz od roku 2004 po rok 2007 metodou imunoadsorpce u 9 pacientů s těžkou formou familiárních poruch metabolismu lipidů, 5 mužů a 4 žen, medián věku 57 (19 - 61) let. Užívalo se separátorů krevních tělísek Cobe Spectra (COBE BCT, USA), adsorpčně-desorpční automat ADA nebo Adasorb (Medicap, Německo) a imunoadsorpční kolony LDL-Lipopak (Pocard, Rusko). Před každou LDL-aferézou a těsně po ní byly stanovovány sérové hladiny lipidů a dalších parametrů. V druhé části práce bylo cílem hodnotit účinnost metody rheoferézy a porovnat ji s LDL-aferézou. Procedury rheoferézy se prováděli u 4 pacientů, 3 muži a 1 žena, medián věku 51 (35 - 67) let. Byl použit separátor Cobe-Spectra, kdy je plasma proháněna filtrem. Před každou rheoferézou a těsně po ní byly stanovovány sérové hladiny lipidů a dalších parametrů.
Laboratory markers in the process of extracorporal elimination of lipoproteins in long-term treatment of severe familial hypercholoesterolemia
Keywords: LDL cholesterol; extrakorporální eliminace; LDL {--} aferéza; familiární hypercholesterolémie; rheoferéza; LDL cholesterol; extracorporal elimination; LDL {--} apheresis; familial hypercholesterolemia; rheopheresis