Včelařsky významné pylodárné rostliny letního a podzimního aspektu na území Zbudovských Blat (okolí obce Hlavatce) - Fišrová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývala pylovou analýzou, která byla zaměřená na botanický původ rouskového pylu, jenž byl odebraný na území Zbudovských blat (okolí obce Hlavatce, okres České Budějovice). Cílem práce bylo vyhodnocení jednotlivých rostlinných druhů v potravě včely medonosné v doletu od úlu, který je předpokládán cca 2 kilometry. Pyl byl odebrán v roce 2017, v letním a podzimním období (červen až září), za pomocí zařízení zvaného pylochyt. Analýza spočívala v klasifikaci pylových rousek podle jednotlivých barev. Pod mikroskopem se zkoumala struktura pylového zrna (exina a apertury). Zrna byla po mikroskopování určena podle databáze. Mikroskopický preparát se zhotovoval rozpuštěním pylových rousek v glycerínu a vodě. Práce byla na konci doplněna o fotografie. Celkem bylo zjištěno 24 druhů pylových zrn v daném období a největší podíl zastoupení zde měla pylová zrna typu trifolium (38,22 %).
Bee-keeping perennial plants of the summer and autumn aspect in Zbudovska Blata (near Hlavatce)
Keywords: pyl. pylová rouska; pylová analýza; trifolium; pollen; pollen loads; pollen analysis; trifolium