Vývoj reforem Společné zemědělské politiky EU a jejich dopad na evropské zemědělství v kontextu diskuse o změně SZP EU po roce 2013 - Jahelková, Dana (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce je zhodnotit předpokládaný dopad reforem SZP na evropské zemědělství a provést konfrontaci připravovaných změn s českým zemědělstvím. V práci je nejprve nastíněn chronologický vývoj jednotlivých reforem SZP a jejich důsledků. V praktické části jsou zmapovány současné návrhy reformy, poté následuje vlastní výzkum u zemědělských podniků, následně jsou vyhodnoceny předpokládané dopady navrhovaných reformních kroků na evropské, české zemědělství. Na závěr jsou vytvořeny návrhy pro vyjednávání českých zástupců o reformě SZP po roce 2013.
Evolution of the Common Agricultural Policy Reforms and their impact on the European Agriculture in within the Discussion on the Changes of the CAP since 2013
Keywords: zemědělství; Společná zemědělská politika (SZP); reformy SZP; přímé platby; tržní opatření; rozvoj venkova; agriculture; Common Agricultural Policy (CAP); CAP reform; direct payments; market measures; rural development