Vybrané aspekty kvality života osob se sluchovým handicapem: Pokus o etický pohled. - Bílková, Ladislava (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá kvalitou života sluchově handicapovaných v různých životních etapách s využitím kompenzačních pomůcek, které mají vliv na jejich plnohodnotný a kvalitní život z etického hlediska. Zákonem č. 329/2011 Sb., nastavením podmínek pro přiznání kompenzačních pomůcek pro osoby sluchově postižené a rolí sociálního pracovníka na sociálním odboru Úřadu práce a etickými přístupy. Sepsáním diplomové práce docházím k závěru, že při posuzování žádostí podle zákona o kompenzačních pomůckách se přihlíží k 30let starému nastavení celkových sluchových ztrát. V naší společnosti došlo od té doby k velkým změnám, prosazuje se integrace, inkluze, sociální začleňování, a přesto se ve vyhlášce změnila jen nabídka kompenzačních pomůcek. Změnou, snížením celkových sluchových ztrát z 85 % dle Fowlera v zákoně na méně by se dosáhlo lepší využitelnosti některých kompenzačních pomůcek ve prospěch osob se středně těžkou až těžkou ztrátou sluchu a tím i k jejich lepšímu začlenění do společnosti i kvalitnějšímu životu těchto osob. Dalo by se také uvažovat o větších kompetencích posudkových lékařů či sociálních pracovníků s důrazem na individuální posouzení žádostí dle sociální a životní situace žadatele.
The Chosen Quality of Life Aspects of People with Hearing Impairment: Attempt at an Ethical Perspective.
Keywords: sluchová vada; kvalita života; kompenzační pomůcky; zákon č. 329/2011 Sb.; sociální pracovník; posudkový lékař; etické přístupy; lidská důstojnost; duševní pohoda.; hearing loss; quality of life; compensatory devices; Act No. 329/2011 Coll.; social worker; medical assessor; ethical approaches; human dignity; mental well-being