Možnosti využití prostředků z ERDF pro podporu rozvoje MSP - Řehulková, Věra (Jihočeská univerzita, 2007)
Zkoumanou oblastí práce je sektor malého a středního podnikání v České republice za programovací období 2004 -2006 a samotná analýza ve vybraném regionu ČR. Pro tuto analýzu jsem si vybrala region Střední Čechy, protože se domnívám, že to je jeden z regionů, který má velmi dobrý potenciál pro rozvoj malého a středního podnikání. Ve Středočeském kraji se malí a střední podnikatelé podílí 27 % na republikovém průměru. Malí a střední podnikatelé hrají rozhodující úlohu při vytváření nových pracovních příležitostí, až 61,79 % malých a středních podnikatelů je zaměstnanců a působí jako faktor sociální stability a ekonomického rozvoje. V práci dále posuzuji, do jaké míry jsou finanční prostředky z Evropského fondu regionálního rozvoje dostupné ve Středočeském kraji pro nezemědělské malé a střední podnikatele. Konkrétně se zabývám tím, zda se malým a středním podnikatelům daří v období 2004 - 2006 ve Středočeském kraji tyto finanční prostředky získávat a s jakou úspěšností. Zejména se věnuji těm operačním programům, které jsou z hlediska využitelnosti pro malé a střední podniky relevantní. Z Evropského fondu regionálního rozvoje jsou v České republice podporovány malé a střední podniky zejména v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání. Dalším programem, který se z části zabývá podporou podnikání, hlavně v problémových oblastech, je Společný regionální operační program.
The Potential of Using ERDF Resources for Supporting Small and Medium-sized Enterprises Development
Keywords: malé a střední podnikání; Evropský fond pro regionální rozvoj; Operační program Průmysl a podnikání; Společný regionální operační program; Small and Medium Enterprises; European Fund for Regional Development; Operational Programme Industry and Enterprise; Joint Regional Operational Programme