Origin of Spergularia ×kurkae, a hybrid between the rare endemic S. echinosperma and its widespread congener S. rubra - Kúr, Pavel (Jihočeská univerzita, 2017)
S využitím molekulárních metod byl zkoumán původ druhu Spergularia ×kurkae, domnělého tetraploidního křížence mezi diploidním středoevropským endemitem S. echinosperma a běžným tetraploidním druhem S. rubra. Sekvence regionu ITS (internal transcribed spacer) potvrdily hybridní původ S. ×kurkae jakožto křížence mezi S. echinosperma a S. rubra. Jelikož u téměř všech jedinců S. ×kurkae byla pozorována neúplná homogenizace rodičovských homeologů (incomplete concerted evolution), lze předpokládat, že S. ×kurkae je mladým taxonem. Je pravděpodobné, že tento taxon vznikl lidským přičiněním jakožto následek introdukce druhu S. rubra na obnažená rybniční dna.
Origin of Spergularia ×kurkae, a hybrid between the rare endemic S. echinosperma and its widespread congener S. rubra
Keywords: endemismus; hybridizace; genová introgrese; Spergularia; endemism; hybridization; gene introgression; Spergularia