Zdravotní gramotnost romské minority v České Republice - Rolantová, Lucie; Kajanová, Alena; Maňhalová, Jana (Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2019)
Cíl: Cílem šetření bylo zhodnotit zdravotní stav a využívání zdravotní péče v souvislosti se zdravotní gramotností u romské populace v České republice. Metodika: Kvantitativní výzkumné šetření bylo realizováno za pomoci krátké formy standardizovaného dotazníku HLS-EU-Q16, určeného k identifikaci zdravotní gramotnosti obyvatelstva. Výzkum byl realizován na výběrovém vzorku 300 Romů. Výsledky: Výsledky ukazují, že mezi Romy převládá nedostatečná nebo problematická zdravotní gramotnost. Většina respondentů trpí jedním a více chronickým onemocněním. Byla také prokázána statisticky významná souvislost mezi zdravotní gramotností a zdravotním stavem Romů. Čím horší je zdravotní stav, tím nižší je jejich zdravotní gramotnost. Nebylo prokázáno spojení zdravotní gramotnosti s pohlavím nebo věkem. Naopak souvislost mezi zdravotní gramotností a skutečností, zda si respondent může dovolit návštěvu lékaře, se ukázal jako statisticky významný. Závěr: Výsledky naší studie potvrdily závěry z celé řady mezinárodních studií, které poukazují na velmi nízkou zdravotní gramotnost, a s tím související špatný zdravotní stav u romské populace. Je důležité zaměřit se na zajištění dostupnosti informací pro všechny skupiny Romů. Důležité je také zvýšit zájem o prevenci a zdravý způsob života a zvýšit schopnost Romů orientovat se v systému zdravotní péče.
Health Literacy of the Romany Minority in the Czech Republic
Keywords: romská minorita; zdravotní gramotnost; zdraví; prevence; zdravotní péče; the Romany minority; health literacy; health; prevention; healthcare