Trest domácího vězení jako forma nápravy pachatele pomocí technických prostředků - Hanzalíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce s názvem Trest domácího vězení jako forma nápravy pachatele pomocí technických prostředků (dále jen "elektronické náramky") bylo zjistit jejich přínos při výkonu trestu domácího vězení. V teoretické části byla definovaná problematika ohledně trestu domácího vězení. Praktická část byla zaměřena na výzkum. V praktické části byly zodpovězeny výzkumné otázky. První výzkumnou otázkou bylo, jaké jsou výhody a nevýhody elektronických náramků oproti namátkové kontrole prováděné pracovníky Probační a mediační služby ČR (dále jen "PMS"). Druhou výzkumnou otázkou bylo, zda je přínos elektronických náramků při výkonu trestu domácího vězení na úrovni odpovídající současným evropským trendům. Pro výzkum byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie a metoda dotazování s technikou polostrukturovaného rozhovoru. Dále byla použita obsahová analýza dokumentů. Data získaná z rozhovorů byla zpracována pomocí zakotvené teorie a byl využit jeden stupeň kódování - otevřené kódování. Data získaná z obsahové analýzy dokumentů byla zpracována pomocí grafů a indexu statistického. Výzkumný soubor byl zvolen účelovým vzorkováním a tvořilo ho 10 informantů z Probační a mediační služby v Jihočeském kraji. Na začátku dotazování byli všichni informanti informováni o průběhu výzkumu a o anonymitě tohoto výzkumu. Z výzkumu se dá vyvodit, že přínosem elektronických náramků pro výkon trestu domácího vězení je jejich efektivita a stoprocentní kontrola odsouzeného. Díky elektronickým náramkům došlo k ušetření finančních prostředků státu a také pracovníci oddělení elektronického monitorovacího systému přesně vědí, kdy a kde se odsouzený nachází. Výzkum ukázal, že největší výhodou elektronických náramků oproti namátkové kontrole prováděné pracovníky PMS je online monitorování odsouzeného 24 hodin denně. Na druhou stranu nevýhodou elektronických náramků oproti namátkové kontrole prováděné pracovníky PMS je vyšší náročnost technických požadavků a méně častý osobní kontakt. Dotazovaní uváděli, že elektronické náramky i přes své provozní nedostatky, odpovídají při výkonu trestu domácího vězení úrovni současným evropským trendům.Práce může přispět jako informační materiál pro odsouzené k trestu domácího vězení. Práci lze doporučit jako pomocný materiál pro studenty vysokých škol v oblasti sociálně-právní a také pro budoucí i současné pracovníky PMS.
The Punishment of House Arrest as a Form of the Offender's Rectification Using Technical Means
Keywords: trest domácího vězení; elektronický náramek; odsouzený; přínos; výhody; nevýhody; punishment of house arrest; electronic bracelet; convicted; contribution; advantages; disadvantages