Urbární rejstříky arcibiskupského panství Týn nad Vltavou 1719-1723 - Hrbková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá urbáři vltavotýnského panství v letech 1719 až 1723. Zahrnuje obecnou definici urbářů jakožto důležitých historických pramenů a zároveň detailně popisuje, zkoumá a porovnává urbáře vltavotýnského panství z diplomatického hlediska. Dále práce popisuje historii, vývoj a hospodářskou situaci panství v raném novověku. Součástí práce je edice urbáře z roku 1719 a tabulky obsahující souhrnný přehled odvedených úroků na panství. Tyto údaje jsou převzaty z urbářů nebo z literatury.
Urbary of archbishopric domain Týn nad Vltavou in the years 1719-1723
Keywords: urbář; edice; poddaní; robota; hospodářské dějiny; novověk; urbary; edition; serfs; statue labour; economic History; Modern Age