Poruchy kalciového metabolizmu u masného a dojeného skotu - Nová, Hana (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem předkládané bakalářské práce bylo vyhodnotit výskyt poruch metabolizmu vápníku v chovech dojeného a masného skotu. Poruchy minerálního metabolizmu jsou závažnými zdravotními, ale i ekonomickými problémy, kterým lze předejít vyvážeností krmné dávky respektující fyziologické potřeby vysokoprodukčních zvířat. Sledování proběhlo v letech 2013-2015 ve 3 chovech dojnic (Haklovy Dvory, Velký Bor, Hořepník) a v 1 chovu pastevně odchovávaného masného skotu (Čejkovice). Celkem bylo sledováno 179 kusů skotu. Obsah Ca byl stanoven v krevním séru a moči, doplňujícími parametry byly koncentrace P, Mg a ALP v krevní plazmě. Hodnoty Ca v tělních tekutinách byly v normě pouze v chovu Hořepník i přes vysokou užitkovost, v ostatních chovech byla zjištěna subklinická hypokalcemie. U pastevně odchovávaného masného skotu byla hypokalcemie doprovázena u starších krav frakturami femuru v období připouštění v důsledku naskočení býka. Mezi faktory ovlivňující výskyt hypokalcemií patří, kromě úrovně zootechnické a veterinární péče, skutečný příjem Ca respektující produkční a reprodukční úroveň v chovu. U pastevně odchovávaného skotu bývá snížený příjem Ca ovlivňován odplavováním vápenatých hnojiv při pravidelně se opakujících záplavách. Mezi preventivní postupy lze doporučit pravidelné analýzy krmiv a vyšetření obsahu Ca v tělních tekutinách.
Disorders of calcium metabolism in beef and dairy cattle
Keywords: vápník; hypokalcemie; mikroprvky; makroprvky; calcium; hypocalcemia; microelements; macroelements