Specifika ošetřování Ukrajinských a Ruských klientů - Hromová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2008)
Migrace lidí se každý rok zvyšuje. V ČR stále stoupá různorodost národností, kultura etnik. Mezi početné skupiny vyskytující se na našem území patří i ruské a ukrajinské etnikum. Vliv kultury na chování jedince ve zdraví a nemoci je velmi značný. Kultura má velký vliv nejen na životní styl, ale i na ošetřovatelskou péči. Zdravotnický personál by si měl být vědom odlišného chování příslušníků jednotlivých národností a etnik. Cílem diplomové práce je zjistit specifika v poskytování ošetřovatelské péče u ruské a ukrajinské minority a zjistit spokojenost ruských a ukrajinských klientů s ošetřovatelskou péčí v našich nemocnicích. Práci jsme rozdělili do dvou částí. V části teoretické je možnost seznámit se blíže s náboženstvími, které jsou součástí života ruských a ukrajinských klientů. Je zde začleněna také historie těchto národů, jejich migrace, začlenění do našich podmínek, problematika komunikační bariéry a problémy z ní vyplývající. Praktická část byla prováděna za pomoci kvalitativního výzkumu metodou strukturovaného rozhovoru v ruské a ukrajinské komunitě a za pomoci kvantitativního výzkumu metodou dotazníku, kde jsme zjišťovali úroveň znalostí sester o pravoslavné víře a jejich názor na potřebu specifického přístupu při ošetřování ruských a ukrajinských klientů. Byly stanoveny čtyři výzkumné otázky, které byly ve výsledcích výzkumu zodpovězeny. Na základě tohoto výzkumu jsme sestavili ošetřovatelský standard, který by měl ulehčit a zkvalitnit ošetřovatelskou péči sestrám v našich nemocnicích. Výsledky výzkumu a diplomová práce můžou být v praxi využity pro zlepšení a zkvalitnění poskytované ošetřovatelské péče, učební pomůckou pro sestry, k prezentaci výsledků na vědeckých a studentských konferencích a dále k publikování v odborných časopisech.
Specificity of nursing care of Ucraine and Russian clients
Keywords: Rusko; Ukrajina; migrace; Pravoslavná víra; specifika ošetřování; Rusia; Ukraine; migration; orthodox christianity; specificity of nursing care