Postavení mladých urozených dědiček na počátku raného novověku - Koubková, Natálie (Jihočeská univerzita, 2021)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá příklady majetkových transakcí v předbělohorském Království českém, které se odehrávaly na pozadí sňatku mladé osiřelé dědičky šlechtického původu. Nemovitý majetek, jenž osiřelá šlechtična zdědila, se prostřednictvím jejího sňatku dostal do držení jejího manžela a tedy i nového šlechtického rodu. Kapitola o dědickém a poručnickém právu, podle něhož se odvíjelo dětství a dospívání osiřelých šlechtičen, poskytuje spolu s pojednáním o manželských strategiích předbělohorské šlechty a průběhu uzavření manželství nezbytný kontext, do kterého jsou zasazeny jednotlivé případy. Jedná se o Annu Marii a Kateřinu Černohorské z Boskovic, Kateřinu Rožmberskou z Ludanic, Lukrecii Nekešovou z Landeka a Kateřinu Meziříčskou z Lomnice. Na základě literatury i vydaných a nevydaných pramenů se práce soustředí na osoby mladých a bohatých dívek a pokusí se interpretovat, jak vnímaly komplikovanou situaci, do níž se dostaly.
The Position of Young Highborn Heiresses at the Beginning of Early Modern Period
Keywords: sňatkové strategie předbělohorské šlechty; Anna Marie Černohorská z Boskovic; Kateřina Černohorská z Boskovic; Kateřina Rožmberská z Ludanic; Lukrecie Nekešová z Landeka; Kateřina Meziříčská z Lomnice; marriage strategies of nobility before Bílá hora; Anna Marie Černohorská z Boskovic; Kateřina Černohorská z Boskovic; Kateřina Rožmberská z Ludanic; Lukrecie Nekešová z Landeka; Kateřina Meziříčská z Lomnice