Fyzioterapia pri paréze nervus facialis - Dananajová, Lucia (Jihočeská univerzita, 2011)
Témou bakalárskej práce je fyzioterapia pri periférnej paréze nervus facialis, konkrétne zameraná na Bellovu obrnu. Jedná sa o obrnu mimických svalov na celej polovici tváre. Ochorenie vzniká rýchle, hlavne ráno po prebudení a má väčšinou typický priebeh. Nápadný je objektívny nález, v ktorom je zjavná asymetria tváre a kompletne zmenený mimický výraz tváre. Prognóza je priaznivá pre väčšinu pacientov, mnohí sa uzdravia bez následkov, ale u niektorých pacientov príznaky ochorenia pretrvajú. Preto má edukácia a dodržiavanie životosprávy nezastupiteľnú funkciu popri fyzioterapii v liečbe tejto nepríjemnej choroby, ktorá sa môže v dôsledku pretrvávajúcich potiaží negatívne prejaviť i na psychickej stránke pacienta. Náplňou prvej časti bakalárskej práce je spracovanie teoretických podkladov, ktoré sa týkajú danej problematiky. Obsahom teoretickej časti bakalárskej práce je súhrn poznatkov z anatómie, fyziológie a patofyziológie lícneho nervu. Konkrétnejšie je práca zameraná na periférnu parézu nervus facialis (Bellovu obrnu) a jej definíciu, rozdelenie, symptómy, diagnostiku, klinický obraz, klinické vyšetrenie a možnosti liečby. Cieľom výskumnej časti bol výber pacientov s periférnou parézou nervus facialis, ich vyšetrenie a následná praktická aplikácia terapie v súlade s individuálnymi potrebami a individuálnym prístupom ku každému pacientovi. Ďalším cieľom bolo zistiť úroveň edukácie v oblasti životosprávy poskytovanej zdravotníckym personálom pacientom. V praktickej časti bakalárskej práce bola použitá metóda kvalitatívneho výskumu, prípadová štúdia. Boli použité techniky ako je individuálny hĺbkový rozhovor s pacientmi, odobratie anamnézy, vlastné pozorovanie, aplikácia terapie v praxi a sekundárna analýza dát. Výskum bol uskutočnený v Nemocnici v Českých Budějoviciach na rehabilitačnom oddelení a na Poliklinike Jih v Českých Budějoviciach. Testovaný súbor pozostáva z 3 pacientov s periférnou perézou nervus facialis. Výsledky terapie sú spracované prostredníctvom kazuistík. Pri dvoch pacientoch došlo takmer k úplnému odoznení príznakov obrny, pri jednom pacientovi príznaky stále pretrvávajú. Výsledky výskumnej časti preukázali, že stanovenie a realizácia fyzioterapeutického plánu pre pacientov s parézou nervus facialis boli úspešné. Výsledky ďalej preukázali, že pacienti sú dostatočne edukovaní v oblasti životosprávy, ale nie vždy všetky zásady pevne dodržiavajú. Bakalárska práca môže byť využitá v klinickej praxi fyzioterapeutov ale aj ako edukačný a vzdelávací materiál pre pacientov s parézou nervus facialis.
Physiotherapy after facial palsy
Keywords: Bellova obrna; fyzioterapia; paréza nervus facialis; Bell's palsy; physiotherapy; facial paralyses