Sociální dopad sebepoškozování u mladých lidí - Bobočka, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce s názvem sociální dopad sebepoškozování u mladých lidí byla zpracována jako závěrečná bakalářská práce v rámci studia Sociální práce na Zdravotně sociální fakultě, Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké sociální oblasti života sebepoškozování ovlivňuje a jak. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části jsem se snažil s pomocí knih a článků shrnout téma sebepoškozování. Popisuji poruchy, které mohou být diagnostikovány se sebepoškozováním, dále popisuji rizikové faktory, druhy sebepoškozování a také proces samotného sebepoškozování. V závěru teoretické části rozebírám sociální oblasti, které mohou být ovlivněny sebepoškozováním a které také zkoumám jako hlavní cíl práce. Jedná se o souhrnný rámec dané problematiky, který je základem pro praktickou část. Výzkum byl tvořen spolu s 5 informantkami, které jsem buď osobně znal, nebo mi na ně byl poskytnut kontakt. Jednalo se o dvě informantky z Prahy a tři z Českých Budějovic. Informantky jsem nejdříve oslovil telefonicky, nebo přes e-mail, pak se s nimi sešel a položil jim otázky, které jsem měl předem vytvořené. Informantky jsem si nenahrával, a to z důvodu toho, že jsem si jejich doslovné odpovědi zaznamenával do záznamového archu. V diskusi jsem výsledky výzkumu shrnul a okomentoval. Komentuji, která oblast je tedy nejvíce ovlivněna, jaké jsou tendence k sebepoškozování a co jsou nejčastější místa k sebepoškozování. V závěru práce je uvedené, jaký přínos tato bakalářská práce má a jaké je její využití.
The Social Impact of Self-Harm in Adolescents
Keywords: Sebepoškozování; sociální oblast; sociální práce; mladistvý; závislost; Self-Harm; Social Impact; Social Work; Youthful; Addiction