Využití klasické a současné dětské literatury k rozvoji čtenářské gramotnosti na 1. stupni ZŠ - Kleinová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá využitím klasické a současné literatury k rozvoji čtenářské gramotnosti na 1. stupni základních škol. Zaměřili jsme se v ní zejména na výzkum oblíbené literatury žáků 3.-5. ročníků ZŠ. Dále jsme zjišťovali, jakou mimočítankovou četbu volí učitelé k rozvoji čtenářské gramotnosti svých žáků a jak s touto četbou pracují. V teoretické části uvádíme krátký vhled do problematiky čtenářské gramotnosti, současných výsledků výzkumu, metod, strategií a faktorů ovlivňujících čtenářskou gramotnost. Ve výzkumné části uvádíme výsledky dotazníkového šetření rodičů žáků, kde byla hlavní pozornost věnována preferenci titulů, autorů a žánrů jejich dětí. V praktické části jsme navázali na výsledky těchto šetření a z uvedené literatury metodicky zpracovali pracovní listy, jejichž průvodní aktivity směřují k rozvoji čtení s porozuměním a k nácviku čtenářských strategií. Zaměřili jsme se převážně na jejich motivační a zábavný charakter. Pracovní listy s aktivitami byly ověřeny ve vybraných třídách ZŠ a doplněny o bohatou reflexi z praxe.
The use of classical and contemporary Children's literature to the reading literacy development of learners at 1st degree of elementary school
Keywords: čtenářská gramotnost; čtenářství; literatura dětí a mládeže; čtenářské strategie; pracovní listy; metodické listy; základní škola; oblíbená literatura; klasická literatura; současná literatura; český jazyk a literatura; reading literacy; reading; children's and youth literature; reading strategies; worksheets; methodological sheets; primary school; popular literature; classical literature; contemporary literature